Warsztaty i szkolenia prowadzi Aleksandra Szopka, która związana jest z branżą kawową od ponad 10 lat. Dwukrotnie startowała w Mistrzostwach Polski Barista oraz Mistrzostwach Aeropress. Uczestniczyła w kursach i warsztatach prowadzonych przez m.in. Filipa Bartelaka czy Coffee Support. Trenowała pod okiem Marcina Rusnarczyka, Leszka Jędrasika czy Agnieszki Rojewskiej. W 2010 roku miała okazję odwiedzić plantacje w najbardziej popularnych regionach Etiopii. Rozmowy z plantatorami na farmach dały jej szerszy obraz produkcji zielonego ziarna. Miała okazje brać udział w wprowadzaniu marki kawy na rynek Polski i przez ponad rok była głównym Rousterem w regionalnej palarni.
Warsztaty sensoryczne
To jedne z ciekawszych warsztatów, które przydadzą się nie tylko miłośnikom kawy ale również osobom, które lubią bawić się smakiem w kuchni. Podczas 2,5h warsztatów dajemy narzędzia niezbędne do dobrego treningu smaków i aromatów.
Na warsztatach sensorycznych skupimy się na rozpoznawaniu różnych smaków i aromatów, które możemy odnaleźć w naparze kawowym.
Warsztaty obejmują:
- omówienie czynników wpływających na jakość kawy
- ćwiczenia sensoryczne zapachowe i smakowe
- omówienie i zasady poprawnego cuppingu według SCA
- ćwiczenia sensoryczne w oparciu o cupping
Mała grupa: min. 3 do 5 os.
Czas trwania : 2,5h
Godzina: możliwość uzgodnienia dowolnej godziny warsztatu
Na koniec warsztatów mały prezencik dla uczestników :)
Warsztaty home barista
To warsztaty dedykowane dla osób, które nie posiadają wymyślnych sprzętów do parzenia kawy ale lubią się nią bawić i chcieliby zaskoczyć kogoś bliskiego swoimi umiejętnościami. Na tych warsztatach przekazujemy tajniki zaparzania kawy dwoma metodami, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni!
Mowa o kawiarce oraz french pressie – dwa podstawowe urządzenia, które pomogą Ci przygotować pyszne cappuccino bez potrzeby inwestowania w drogie sprzęty.
Warsztaty obejmują:
- krótkie omówienie czynników wpływających na jakość kawy
- omówienie i przegotowanie naparów dwoma sposobami
- omówienie z czego składa się cappuccino
- spienienie mleka w frenchpresie
Mała grupa: min. 3 do 5 os.
Czas trwania : 2,5h
Godzina: możliwość uzgodnienia dowolnej godziny warsztatu
Na koniec warsztatów mały prezencik dla uczestników :)
Warsztaty alternatywne metody zaparzania
Alternatywne metody zaparzania kawy szybko rozpowszechniły się i stały się bardzo popularne. Dostępność sprzętu na polskim rynku jest spora, a jego ceny przystępne. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, jak wyciągnąć w nich najwięcej i przyrządzić poprawnie kawę. Zaparzenie dobrego dripa, chemexa czy aeropresa to wcale nie taki trudne.
Warsztaty obejmują:
- omówienie czynników wpływających na jakość kawy
- wstęp do alternatyw – opis wszystkich metod i różnice pomiędzy nimi
- praktykę – czyli zaparzanie kawy metodą V60, Chemex i Aeropress
Mała grupa: min. 3 do 5 os.
Czas trwania : 2,5h
Godzina: możliwość uzgodnienia dowolnej godziny warsztatu
Na koniec warsztatów mały prezencik dla uczestników :)
Szkolenie barista (grupowe)
Szkolenie poświęcone głównie pracy baristy z młynkiem żarnowym i ekspresem ciśnieniowym. Ta wiedza to podstawa do pracy jako barista. Z doświadczenia wiemy, że młynek najbardziej przeraża wszystkich początkujących w tym zawodzie a ekspres wydaje się być nie do opanowania. Nic bardziej mylnego, wystarczy wiedza i praktyka a obie te „bestie” da się ujarzmić.
Podczas kursu uczymy poprawnego ustawienia młynka niezbędnego do przygotowania poprawnego espresso. Do tego rozłożymy na czynniki pierwsze cappuccino i nauczymy spieniać mleko.
Szkolenie obejmuje:
- część teoretyczną – podstawowe informacje o pochodzeniu kawy, gatunkach, uprawie i paleniu
- naukę zaparzania espresso: podstawowe techniki pracy, dozowanie, dystrybucja, ekstrakcja
- omówienie podstawowego menu kawowego: cappuccino, latte, flat white, espresso macchiato, latte macchiato, doppio
- naukę spieniania mleka – poprawne łączenie kawy z mlekiem, nauka podstawowego wzoru
- wiedzę dotyczącą konserwacji sprzętu: budowa, eksploatacja, nauka czyszczenia
Mała grupa: min. 2 do 4 os.
Czas trwania : 4 do 5h
Godzina: możliwość uzgodnienia dowolnej godziny szkolenia
Na koniec warsztatów dyplom i mały prezencik dla uczestników :)
W celu wyceny poszczególnych usług zachęcamy do kontaktu telefonicznego.